Pio Cesare werd in 1881 opgericht door de overgrootvader van Pio Boffa die nu het roer in handen heeft van het domein. Pio Cesare was één van de allereerste wijnproducenten die geloofden in het grote potentieel en de kwaliteit van Barolo, Barbaresco, Barbera wijngaarden

Ondertussen zijn we vijf generaties verder, maar nog steeds produceren ze traditionele Piemontese wijnen in hun oude kelders, gelegen in het centrum van de stad Alba.

Bij Pio Cesare is met nog altijd overtuigt dat goede wijn alleen kan komen uit de beste druiven. Pio Cesare staat dan ook bekend voor zijn rigoureuze selectie van de druiven (handmatig).

Onder leiding van Pio Boffa hebben de wijnen een cultstatus verkregen over heel de wereld. Pio kiest voor een zeer terughoudende vinificatie, waarbij de wijn zoveel mogelijk met rust wordt gelaten, dus met zo min mogelijk ingrepen. Elke wijn krijgt de individuele behandeling die bij die betreffende wijn het beste past, met een kortere of langere gisting op de schillen, al of niet gevolgd door een klassieke rijping op Slavische eikenhouten vaten, het traditionele hout van de streek. Het levert wijnen op met een grootte finesse, uitgebalanceerd en complex, m.a.w. waardige vertegenwoordigers van deze bijzondere wijnstreek.