Eigenaar Pierre Fabre stamt uit een familie die reeds sinds vijf generaties aan wijnbouw doen. Met de aankoop van het Château de Gaure in de streek van Limoux in 2004 keerde hij dan ook terug naar zijn wortels. Hij zocht de samenwerking met Marc Bertrand, een getalenteerde oenoloog die het team kwam versterken en in 2005 voor de eerste keer de wijnen maakte. Ze besloten om van Château de Gaure uit te bouwen tot een van dé referenties van de wijnbouw van de Languedoc.

 

De tweede jaargang werd door het blad "Revue du Vin de France” uitgeroepen tot een van dé vijf ontdekkingen van de Languedoc. Het gevolg van hun aangepaste wijngaardbeheer: lagere opbrengsten, en het bannen van alle chemische producten.

 

Op het moment dat alles goed op de rails stond, werd het tijd voor het maken van een volgende stap: er moest ook een rode wijn komen. Besloten werd om hierbij te kiezen voor een andere streek. Niet zo gek, want Limoux is perfect voor wit, maar blauwe druiven rijpen hier niet altijd optimaal.  Besloten werd om een domein te kopen in Latour de France, een dorp in de Roussillon.

 

Pierre Fabre bewijst hier dat zijn stelling dat de carignan-druif sterk ondergewaardeerd is, klopt. De carignan van oude stokken die voor deze wijn wordt gebruikt, met lage rendementen en van een arme ondergrond, heeft een bijzondere klasse en levert wijnen op die soepel en pittig tegelijk zijn.

 

Doel is en blijft het maken van wijnen die uitgebalanceerd zijn, en bij de rode moeten ze veel kracht hebben, maar niet te veel harde tannines. Een kwestie van een goede vinificatie met de beste apparatuur.  

 

Om zich te ontspannen schildert Pierre Fabre. Ieder jaar, zijn de wijnlabels van Château de Gaure klaar voor een nieuwe creatie. Ze zijn gemaakt door Pierre Fabre zelf.