Kiest u voor Cava? Champagne, Crémants, of doe toch maar een Prosecco?

 

Heb je iets te vieren dan wordt er tegenwoordig prosecco of cava geschonken. Schuimwijn en champagne blijven wat achter op hun niet Franse (goedkopere) collega's. Ook drinkt men in Belgie eerder cava en Nederland houdt meer van prosecco. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen dit vloeibare lekkers en Champagne?

  • Champagne wordt enkel gemaakt in de Champagnestreek.

  • Champagne is meestal samengesteld uit drie druivenrassen: namelijk de Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.

  • Een champagne begint zijn leven als elke andere witte wijn zonder belletjes. De Méthode Traditionelle zorgt er voor dat er bubbeltjes in de fles komen. Dat gaat als volgt. Na de botteling voegt de wijnmaker aan elke fles wat gist en wat suiker toe. De gist zet de suiker nu om in alcohol en koolzuur. Er vormt zich ook een bezinksel in de fles. Vaak laat men de wijn nu even “sur lattes” liggen, zodat de wijn in contact blijft met dit depot. Dat komt de smaak ten goede. De mise sur lattes is minimaal voor 15 maanden. Stilletjesaan kantelt men nu de flessen: elke dag een beetje verticaler, de stop naar beneden. Na weken komt het depot tegen de kurk te liggen. Dan bevriest men het bovenste deel van de hals, ontkurkt de fles, verwijdert het bevroren depot en voegt liqueur d'expédition toe: een mengeling van wijn met rietsuiker. Een nieuwe kurk gaat op de fles, ditmaal met een muselet zodat de stop er niet kan afspringen.

  • Champagnes worden ingedeeld vogens hun zoetwaarde:

    • Brut Nature: 0 – 3 gram suiker per liter

    • Extra Brut: =< 6 gram suiker per liter

    • Brut: 6 tot 15 gram suiker per liter

    • Extra Dry: 12 tot 20 gram suiker per liter

    • Sec: 17 tot 35 gram suiker per liter

    • Demi-Sec: 33 tot 50 gram suiker per liter

Cava versus Champagne

 

Eigenlijk is Cava een Spaanse Champagne, maar het mag die naam niet dragen aangezien deze is voorbehouden voor bubbels uit de Champagne streek . 

  • Gemaakt – net als Champagne - volgens de 'Método Tradicional' (2de gisting op de fles).

  • Een Cava moet minimaal negen maanden rijpen, een Gran Reserva zelfs dertig maanden. De meeste kwaliteitscava's rijpen echter langer.

  • Champagne kan enkel geproduceerd worden in 1 streek in Frankrijk. Voor Cava zijn een groot aantal productiegebieden toegelaten, verspreid over heel Spanje. Meer dan 95 procent van de Cava wordt echter gemaakt van druiven uit Cataluña. 

  • Een Cava uit Cataluña zal bijna steeds een assemblage zijn van de drie druivensoorten Macabeo, Parellada en Xarel.lo. Het gebruik van Chardonnay wint aan populariteit en er zijn momenteel ook experimenten aan de gang met het gebruik van Pinot Noir.

  • De zoetheidsgraad wordt bepaald door de “licor de expedición”. De waarden liggen gelijk aan deze van Champagne (zie boven).

 

Prosecco

De Prosecco's ruiken naar bloemen en wit fruit, een beetje lente-achtig. Hij smaakt naar peer, vaak gebakken appel, bezit wat rijpe zuren en een lichte, frivole structuur. Prosecco is een lichtvoetig aperitief met zomerse allure en met een hoge “doordrinkfactor”, terwijl champagne een enorme structuur koppelt aan een zeer stevige zuurgraad. Prosecco is bovendien een stuk minder droog.

De Prosecco druif heeft van nature een bittertje dat zich goed laat camoufleren door wat meer restsuiker. Het frisse en rijke aroma van appels, peer en tonen van citrus eindigt met florale tonen. In de mond is hij zacht en droog, met frisse zuren.

  • Prosecco is een witte wijn gemaakt van voornamelijk (minimaal 85%) Prosecco druiven. 

  • Prosecco bestaat in 3 varianten: tranquillo (stil), frizzante (2,5 bar) en spumante (van 3,5 tot 6 bar)..

  • De frizzante is semi-mousserend, gemaakt bij een druk van maximaal 2,5 bar. De frizzantes worden meestal met een gewone kurk gesloten.


  • Bijna alle Spumante Prosecco’s worden gemaakt d.m.v. de Charmat methode. De bubbels en het schuim ontstaan niet in de fles zoals bij Champagne, maar in speciale gistingstanks, de autoclaven.

  • Voor de productie van een frizzante is niet persé een dure autoclaven nodig. Bij elke wijn ontstaat koolzuur tijdens het productieproces, ook in een gewone gistingstank. Door die niet weg te laten lopen ontstaat al een licht bruisende frizzante. De parels zijn echter niet zo aanhoudend als bij de Charmat methode. Frizzante kan ook ontstaan door kunstmatig koolzuur toe te voegen .

  • De beste Italiaanse bubbelwijn vindt u in regio Franciacorta (Lombardije); Deze worden bovendien gemaakt via de "Méthode Traditionelle", net zoals champagne dus en dit van  Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay. Deze wijnen worden algemeen gezien als het beste wat Italië te bieden heeft op vlak van bubbels.De champagne van Italië dus.

Crémants versus Champagne

  • Crémants worden, net zoals de Champagnes altijd volgens de méthode traditionelle gemaakt. Hetzelfde productieproces wordt gevolgd en na het maken van een stille wijn zal door toevoeging van een “liqueur de tirage” een tweede gisting op fles worden gestart.

  • De term Crémant is door de Franse wetgeving beschermd en geldt enkel voor niet Champagne schuimwijnen gemaakt in Frankrijk of in Het Groot Hertogdom Luxemburg.

  • De mise sur lattes is minimum 9 maanden.

  • Er bestaan 7 verschillende Franse Crémants en 1 Luxemburgse

    • Crémant d'Alsace
      Op basis van Pinot Blanc, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris en Chardonnay.

    • Crémant de Bourgogne
      Toegestane druiven zijn Pinot Noir en Chardonnay voor tenminste 30 %, Pinot Blanc en Pinot Gris, Gamay Noir à jus blanc (maximaal 20 %), Aligoté, Melon en Sacy. Crémant de Bourgogne is er in witte en rosé versie.

    • Crémant de Loire
      Crémant de Loire kan in wit en rosé gemaakt worden op basis van Chenin Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pineau d'Aunis, Pinot Noir en Chardonnay als belangrijkste druiven. Grolleau Noir is toegestaan als aanvullend ras voor maximaal 30 %.

    • Crémant de Limoux
      De oudste Brut ter wereld: Blanquette de Limoux zou in 1531 ontstaan zijn in de abdij van Saint-Hilaire en zou daarmee een van de allereerste parelwijnen ter wereld zijn. Die heeft sinds 1990 met Crémant de Limoux een broertje bij. Toegestane druiven: Chardonnay, Chenin en Mauzac. Terwijl in Blanquette de Mauzac een aandeel moet hebben van minstens 90 %, geeft men bij Crémant de voorkeur aan een assemblage met meer Chardonnay en Chenin: minimaal 30 % maar met dien verstande dat elk van deze druiven afzonderlijk niet meer dan 20 % van de assemblage mag uitmaken en dat voor Mauzac een max. van 70 % geldt.

    • Crémant de Bordeaux
      Crémant de Bordeaux is nog altijd vrij onbekend. Toegestane druivenrassen zijn: Sémillon, Sauvignon, Muscadelle, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenère, Merlot, Malbec en Petit Verdot.

    • Crémant de Jura
      Op basis van Pinot Noir, Chardonnay, Trousseau en Savagnin.

    • Crémant de Luxembourg
      Dit is de enige niet Franse crémant. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het Groothertogdom kan bogen op een lange traditie van mousserende wijnen. De appellation Crémant de Luxembourg werd gecreëerd in 1991 en is in zeer hoge mate gebaseerd op de Franse wetgeving. De druiven zijn Elbling, Pinot Blanc en Riesling, alsmede Pinot Noir voor de rosé's.