Asperges en Wijn

Een Pinot Blanc, een Sauvignon Blanc of toch maar een andere wijn bij uw asperges? Asperges worden zelden “puur” opgediend. Meestal worden ze begeleid door bv. eieren, een saus, een stukje zalm, kip of geitenkaas. Een “unisex” aspergewijn is dus niet evident.

Bovendien hebben asperges een vrij uitgesproken en ietwat bittere smaak, die heel wat wijnen in de hoek zetten.  

Wijnen met een uitgesproken zoete of houttoets doen het meestal niet zo goed bij aspergegerechten. Idem voor rode wijnen met stevige tannines.  Enkele suggesties:

Een topper voor een breed pallet aan aspergerechten

“Aspergewijn van het jaar”. Ook in Nederland kennen ze het witte goud. De Verenigde Vinologen Nederland (VVN) kiezen zelfs jaarlijks hun top 3 wijnen.

 

Onze Anselmi San Vincenzo maakt deel uit van het podium. Gemaakt van voornamelijk Garganega, aangevuld met Chardonnay en Sauvignon Blanc. 

 

 


Met een vinaigrette...

...heeft nood aan een wijn die kan omgaan met de vinaigrette, en tegelijkertijd niet in competitie treed met de asperges.  Een droge, niet houtgelagerde Italiaanse Verdicchio en een droge Sauvignon Blanc bv.. Een krokante frisse rosé kan ook.

Suggestie: Moncaro Le Vele VedicchioMet gesmolten boter...

...het filmend effect van de boter gaat al snel overheersen. Een wijn met een gelijkaardig effect in de mond is dus aangewezen, type Chabllis of een andere chardonnay met eventueel een subtiele houttoets.

Suggestie: Terres Dorées Blanc

 


Met gekookte of gepocheerde eieren...

Hier smaken de bijkomende ingrediënten dikwijls sterker door dan de asperges. Een rijkere wijn kan dus, zoals een witte Rioja.

Suggestie: Scaia Bianca

 


Met geitenkaas of garnalen en salade

Hier is één van de klassiekers Sauvignon Blanc. Een veilige keuze, al durven we u ook een Spaanse Albarino of Siciliaanse Grillo aanbevelen. Voor een kruidige bereiding is een Oostenrijkse Grüner Veltliner een passend alternatief.

Suggestie: Martin Codax AlbarinoMet gebakken of gebraden kip

 

Hier zijn de asperges meestal het eigenlijke bijgerecht, dus stel je wijnkeuze in functie van de kip (bv. Chardonnay met matige houttoets).

 

Suggestie: Di Lenardo Chardonnay

 


Met gegrilde zalm

Een Semillon Sauvignon combinatie uit de Bordeaux of andere streken geeft de juiste balans tussen volheid en frisse zuren bij dit gerecht.

Suggestie: Ch. la Jaubertie MirabelleAsperge risotto

Een romig gerecht dat “getemperd” wordt door asperges. We kiezen voor een  wat vollere wijn uit Sicilië op basis van de grillo druif.

Suggestie: Cantina Fina Kebrilla

 


Met krab

Hier kiezen we voor een zeer droge Riesling of Muscadet die het ziltige van de krab mooi zal ondersteunen, zonder de asperges weg te drukken.

Suggestie: Reichsrat Von Buhl Diedesheimer Riesling